Dva manželé vytvořili aplikaci z ničeho. Teď ji ve velkých firmách používají tisíce lidí

20. 01. 2020

Na počátku byl údiv – to když Marta Rosová při jedné návštěvě velké poradenské společnosti zjistila, že její manažeři nemají reálnou páku na své obchodníky. „Jak je to možné?“ Vždyť tím celá firma musí přicházet o miliony korun ročně… A právě tehdy Martu napadla myšlenka na jednoduchý systém.

Jediné, co potřebovala, byl schopný programátor. Nehledala dlouho: jednoho takového si kdysi vzala za muže. Po dvou letech společné mravenčí práce pak manželé Rosovi vytvořili sdílený online kalendář FreshFlow. Moc dobře věděli, že žádný další složitý nástroj nemá mezi obchodníky šanci na úspěch. Proto celou aplikaci postavili na geniálně jednoduché myšlence. Obchodníci budou dělat pouze to, co dělali dosud: vést si elektronický diář. A vše ostatní se z něj automaticky vytvoří.

Jako obchodník si v kalendáři FreshFlow jen zapisujete, jak která vaše aktivita (schůzka, telefonát, servis…) dopadla. Z těchto záznamů se vám bez hnutí prstu tvoří všechny statistiky, které jste dřív složitě sepisovali do otravných reportů. Jako manažer máte zase pravdivý obraz o práci svého týmu kdykoli před sebou – vždy s reálnými online daty

Ve FreshFlow vidíte, jak kdo (ne)pracuje, jak plní nastavený počet schůzek, které aktivity konkrétním lidem jdou, kdo v nich naopak potřebuje proškolit… a jak se to celé promítá do byznysu firmy. Coby manažer tak pasivně nečekáte na neúplné měsíční reporty či konečné obchodní výsledky, ale reagujete okamžitě podle aktuálního „nasazení“ vašeho týmu.

Dokáže jeden diář řídit celý obchod?

Ve FreshFlow je vše provázáno s databází firemních klientů, což je ten největší poklad celé online aplikace. A to tří důvodů. Zaprvé: s každým klientem se na jeho osobní kartě automaticky tvoří celá historie telefonátů, schůzek či uzavřených smluv. Jedním klikem si tak zobrazíte kompletní historii, kterou jste dřív složitě lovili z různých poznámek, útržků papírů, starých kalendářů či ze své paměti.

Zadruhé: ke klientovi lze zadat jakoukoli obchodní příležitost, která by v budoucnu přinesla byznys… kdyby si na ni ale někdo pak vzpomněl. FreshFlow si tyto příležitosti pamatuje a včas na ně upozorní. A zatřetí: všechny údaje o klientech drží firma, i když ji váš obchodník opustí. Na celou historii i budoucí příležitosti tak naváže nový obchodník. Cenný byznys zůstává ve firmě – a ne na disku odcházejícího zaměstnance.

Marta Rosová před čtyřmi lety odešla z vysokého manažerského postu s báječným platem, aby se mohla naplno věnovat tvorbě FreshFlow. „Máme přes čtyři tisíce uživatelů a pro další dva tisíce nyní aplikaci připravujeme. Zájem mají hlavně velké pojišťovny a poradenské firmy, čemuž se vůbec nedivím. Pro ně je online kontrola nad obchodní strategií naprosto klíčová,“ říká dnes ke svému původnímu nápadu na sdílený firemní kalendář Marta Rosová.